Unettavat unihöpinät unirytmistäni


Eipä liene yllätys,että kesälomalla unirytmi saattaa enempi ja vähempi keikahdella.
Parastahan olis jos sen sais pidettyä säännöllisenä,mutta ainakaan itse en siihen kovin hyvin pysty. Valoisien iltojen ja öiden saapuminen alkukesästä vaikuttaa ainakin omaan nukahtamiseen ja unenlaatuun. Uni ei tule jos on valosaa ja sitten saattaa häiritä myös lintujen laulelot,vaikkei mulla mitään sitä kaunista viserrystä vastaan olekkaan. Mua vaan häiritsee jos on  valoisaa ja ylimääräistä ääntä nukkumaanmennessä,enkä mahda sille mitään. Sitä ongelmaa ei korvatulpilla tai unimaskeilla korjattais vaan niillä siirryttäis vaan seuraavaan häiriötekijään.
Kuumuuskin on vielä se yksi häiritsevä tekijä,mutta jostainsyystä tänä kesänä en ole siitä joutunut häiritsevässämäärin vielä yöaikaan kärsimään.
Kesälomalla nämä ei sinänsä haittaa,koska aamuisin ei ole sellasta kiirettä lähteä minnekkään ja sitä voi pärjätä välillä hieman vähemmilläkin unilla,kun ei ole oikeastaan mitään ylimääräistä kuormitustakaan.

Lomailusta huolimatta sitä tulee laiteltua herätyskelloa herättelemään viikonloppua lukuunottamatta. Tämä johtuu ihan siitä,että mä olen herkkä menettämään seuraavan yön unet jos nukun aamulla pidempään.
Mä en koskaan nuku päiväuniakaan,kun jos erehtyisin vaakaan mennä makaamaan kesken päivän tai töiden jälkeen niin olis sen virheen jälkeen aivan turha odotella unta seuraavana yönä ollenkaan.
Mulle riittää normiolosuhteissa sellaset 7-8tunnin yöunet. Työarkena yritän selviytyä 4-6 tunnilla ja joskus jää unet 3tuntiin tai vieläkin vähempään,riippuen ihan eri tekijöistä. Sen kyllä sitten huomaa jos ei unta riittävästi saa,eikä väsymys suinkaan ole se ainoa seuraus.

Edelliseen asuntoon satuin joskus ostamaan makkariin pimentävän rullaverhon ja se auttoi kyllä hämärtämään huonetta. Silloin mä kyllä ihmettelin,että miks ihmeessä en ollut aikaisemmin sellaista hankkinut! Aivan loistava keksintö!
Tähän asuntoon muuttaessa kävi tietysti niin,että täällä on erikokoiset ikkunat ja eipä tahdo löytyä valmiina sopivan kokoista pimennysverhoa.
Tulipa sensijaan  kokeeksi ostettua pimentävät sivuverhot,mutta ne on yhä toistaiseksi paketissa ja enpä tiedä auttaako ne pitämään valoa kovin hyvin poissa,kun jos ne on vedettynä ikkunan eteen niin niiden sivuista melko varmasti pääsee valo kyllä loistamaan. Sen näkee sitten koittamalla,mutta ensin ne täytyy käyttää vielä jonkun ompelijan kautta,kun ne kaipaa lyhennystä sopivan mittaisiksi ja mä en ala käsipelillä niitä kyllä itse ompelemaan,kun lopputulos vois olla eräänlainen katastrofi.
Oli pakko tilata pidemmät verhot,kun ne oli ainoot mieluisat. Halusin siis beigen väriset verhot ja tietysti sellaiset oli halunnut moni muukin,kun oli kaikista sopivat koot loppuneet. Näitä tilaamiani verhoja oli enään vain pidemmässä koossa saatavilla, joten tokihan ne sitten ostin,kun ainahan ne voi tarvittaessa lyhennyttää.

Mun vinkki on ollut menetetyn unirytmin palauttamiseen kaikessa yksinkertaisuudessaan se,että aina aikaistetaan heräämisessä! Ei koskaan yritetä epätoivoisesti aikaistaa nukkumaanmenossa tai siirtää nukkumaanmenoa myöhemmäksi!
Tätä systeemiä mä toteutan vähän näin lomallakin...Jos mä valvon yömyöhään tai jopa aamuyön tunneille niinku tässä on tullut lomalla tehtyä niin sit se herätys on laitettava  vaikka 3-5tunnin päästä riippuen yöllisestä nukkumaanmenoajasta.

Nyt on alkanut pikkuhiljaa aikaistumaan jo onneksi tuo hämärtyminen niin toivoa on jo näin puoleltaöin päästä koittamaan unta melko onnistuneestikkin.
Tähän onkin hyvä alkaa lopetella nämä unettavat höpinät ja toivotella hyvää yötä...Zzz...

Mä tuossa viime viikon alussa vähän aamulla avasin yönutturaani ja pöyhin asetella pääkarvojani saaden aikaan hauskan aamukampauksen. Tulipahan sitten innostuttua niin,että aamutoimien jälkeen räpsäsin ihan muutenvaan  kuvat hetkellisistä sänkykampauksistani. Musta ne on hauskoja ja hienojakin omallatavallaan,sekä varsin pöyheitäkin. Ajattelinpa lisätä ne vielä tähän loppuun.

Millaisia kesä nukkujia mahtanee muualta löytyä ja mahtaneekohan olla muita tukanpöyhijöitä??














Kommentit

Suositut tekstit