Joulu tekee tuloaan

Joulu tekee tuloaan ja mulla on vähän ristiriitaiset tunnelmat koko joulua kohtaan. Tänä vuonna ajattelin laittaa vaan muutaman koristeen,vaikkei meillä ole koskaan mitään suuren suurta koriste määrää ollut muutenkaan. Viikonloppuna vaihdoin keittiöön jouluksi verhot,vaikka alunperin en ajatellut niitä edes laittaakkaan. Tänään tuli jo tunne,että haluaisin koko joulun vaan hävittää pois silmistäni ennekun se saapuukaan,mutta annoin suht pienimuotoisen mahdollisuuden joulukrääsälle pysyä vielä paikoillaan. Yritän asennoitua siihen,että meillä ei välttämättä joulua vietetä ollenkaan,mutta sen näkee sitten. Mitään suurempia hössötyksiä en kuitenkaan ala tekemään,kun se on kuitenkin vain pari hassua joulupäivää ja koko joulu on ohitse. Mä olen joskus hössöttänyt jo ihan riittävästi joulun takia ja turhaahan se on ollut vaan semmonen. Mulla on yleensä kiire siivota kaikki joulukrääsät poiskin vuoden vaihtuessa tai ihan viimeistään Nuutinpäivään mennessä. Enpä kaipaa niitä aikoja,kun tein vielä kotosalla joulusiivouksia...Joku äärimmäisen järjetön perinne,jonka tajusin onneksi lopettaa hyvissä ajoin,kun stressattavaa riittää ihan riesaksi saakka muutenkin. Olen kyllä aina ollut jouluihminen ja tykännyt laittaa joulua,mutta viime vuosina tuo joulumieli ei ole enään ollut sellainen kuin joskus ennen. Olosuhteiden myötä tilanteet ja ajatukset muuttuvat  ja ne muutokset väistämättäkin vaikuttaa osaltaan kaikkeen. Tänään sain tietää tulevan palkkapäiväni saldon ja sen mitä pakollisten laskujen jälkeen jää kätöseen niin eipä sillä juhlita! Vähemmästäkin vetää mielen entistäkin matalammaksi,mutta näillä mennään ja elämä on.

 

 

Muistan,kuinka pappa aikoinaan toi meille joulukuusen,kunnes vaihdettiin tekokuuseen. Ensin oli sellainen vihreä muoviraakku nurkassa,kunnes halusin vaihteluksi valkoisen ja tänä vuonna meillä onkin vain enään vaaleanpunainen pöytäkuusi. Vallan söpö ja pieni pöytäkoriste. Nuorin lapseni kysyi,että mahtuuko sen meille tulevan pöytäkuusen alle lahjoja? Vastasin,että kyllä ne sinne tänä vuonna mahtuu ;) Jos ei muuta niin tyhjää se on ainakin täynnä...Meidän joulu perinteisiin kuului omasta lapsuudesta saakka se,että joulupukki kävi aattoiltana jakamassa lahjoja. Se perinne päättyi ja tämä taitanee olla kolmas joulu,kun pukki ei enään meille tule. 

 

Tämän vuoden kuusipuu,vallan pinkiks ehostuu...

 

Jouluruokia olen valmistellut jo useamman vuoden,kun jouluaatot alettiin viettämään meillä kotona. Tänä vuonna  en ole vielä päättänyt,että teenkö ruokia vaiko jätänkö tekemättä. Haluaisin kyllä tehdä jos vaan jaksaminen sen suo,mutta eipä se ruokakaan ilmaista ole. Ollaan aiempina vuosina kuuluttu niihin onnekkaisiin perheisiin,jotka on saaneet sellaisen hyvä joulumieli-keräyksen lahjakortin kauppaan,mutta tänä vuonna sekin taitanee jäädä saamatta. 

 

 

Meillä vietetään joulua nykyään vain oman perheen kesken. Katsellaan elokuvia,tv- ohjelmia,pelataan lautapelejä,syödään,herkutellaan ja ollaan vaan. Eipä siis mitään tavallista viikonlopua kummoisempaa yhdessä olemista. Äitiäni tulee nähtyä ja vieraillaan myös mummuni luona vanhainkodilla,johon tänä jouluna koronarajoitukset ikäväkyllä vaikuttaa =(  Papan haudalle tulee vietyä jouluna kynttilä ja iltakävelyllä myös tulee käytyä.

Mä olen vähän sellainen  menneiden haikailija ja lapsuuden jouluja tuleekin haikein mielin muisteltua. Mukavia ja kauniita muistoja,joita toisinaan on vaan niin ikävä. Kaikki läheiset ja tärkeät ihmiset oli koolla,kun vietettiin joulua aina mummulassa. Vielä aikuisiälläkin lasteni ollessa pieniä me vietettiin jouluaatto mummulassa,sekä käytiin vielä joulupäivinäkin kylässä kahvittelemassa. Ajan myötä kaikki on kuitenkin muuttunut...Pappa on nukkunut pois ja mummoni on joutunut muuttamaan pois omasta kodistaan,joka on myös hyvin surullista. Mä se olen enään vain jonkin sortin etävanhempi lapsilleni,jonka pitäisi yrittää kaiken keskellä repiä jostain vielä joulumieltäkin ja ainoa lohtu ylipäätään tässä kaikessa on se,että olen sentään edes yhden lapseni saanut suht onnistuneesti aikuiseksi, muuttamaan omilleen ja pärjäämään.

 

 

Raitis joulu on kuulunut meidän joulu perinteisiin. Alkoholi ei siis ole kuulunut meidän perheessä joulunviettoon,eikä se ole kuulunut lasten aikana muutoinkaan,kun mulla on ollut sellainen nollalinja,ettei lasten aikana juoda alkoholia ja vaadin sen myös kumppaniltani. Teen hyvin selväksi heti suhteen alussa,että meillä ei juoda saunakaljoja tai lonkeroita,ei siemailla ilta viinejä,eikä mitään muutakaan. Ne on sitten vaan vapaa-iltojen hupi juomia ne! 

 


 

Kaikesta ristiriitaisuudestaan huolimatta mä kuitenkin odotan joulua,kun silloin saa kaikki lapset koolle ja kyllä sitä kieltämättä on loman tarpeessa itsensä ja kaiken muun mieltä painavien asioidenkin kanssa. Toivon,että pysytään terveinä ja päästään käymään mummua katsomassa. Toivottavasti saatais nyt edes jonkin moinen joulu vietettyä ja lisä toiveina olisi valkea maa ja pakkasta. 

Näihin tunnelmiin hyvää yötä...Zzz... Kiitos,kun poikkesit! =)



Kommentit

Suositut tekstit